Назад

Прокурорски помощник

Детайли

Описание

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ВАРНА


Обявява конкурс за заемане на 1 (една) щатна бройка за длъжността „Прокурорски помощник“ в Специализирана администрация на Окръжна прокуратура – гр. Варна по реда на чл.67, ал.1, т.1 от КТ.
ІІ. Изисквания за заемане на длъжността:
Кандидатът да е лице, което отговаря на следните изисквания:
1. да е само български гражданин;
2. да е навършило пълнолетие;
3. да не е поставено под запрещение;
4. да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер;
5. да не е лишено по съответния ред от правото да заема определена длъжност;
6. да има завършено висше юридическо образование по специалността „Право“, образователно-квалификационна степен „Магистър“;
7. да е преминало стажа, определен в чл.294 от ЗСВ и е придобило юридическа правоспособност;
8. да притежава необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на Етичния кодекс на съдебните служители;
9. да не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
10. да не страда от психическо заболяване.
За заемането на конкурсната длъжност не се изисква трудов стаж и професионален опит.
Допълнителни изисквания, съгласно длъжностната характеристика:
• познаване на нормативната уредба, регламентираща дейността и компетентността на длъжността, за която кандидаства;
• компютърна грамотност – MS Office /WORD, EXCEL/, Internet;
• умения за работа с правно-информационни системи – „АПИС“, „СИЕЛА“ и др.;
• организираност и експедитивност;
• умения за работа в екип и комуникативност;
• способност за самостоятелна работа;
• инициативност и творчество в работата.
• стремеж към успех и самоусъвършенстване
ІІІ. Описание на длъжността:
1. подготвя проекти на прокурорски актове;
2. подготвя проекти на отговори на писма, сигнали и др., за които се изискват правни знания;
3. подготвя становища по конкретни правни въпроси след проучване, анализиране и обобщаване на правната доктрина и съдебната практика;
4. участва в изготвянето на проекти за вътрешноведомствени актове на прокуратурата;
5. изготвя писмени становища по конкретни въпроси;
6. извършва проучвания по възложени преписки и досъдебни производства;
7. изпълнява и други задачи, за които се изискват правни знания, след възлагане от административния ръководител или неговите заместници;
8. подпомага прокурорите при изпълнението на техните функции по реда, определен във вътрешните правила;
9. участва в комисии за провеждане на обществени поръчки по реда на ЗОП и ВПУЦОП в ОП – Варна;
10. участва при изготвяне и обобщаване на всякакви видове статистически таблици, анализи и справки
При изпълнение на възложените задачи не допуска закъснения, забавяне или други отклонения; изпълнява и други дейности, възложени от административния ръководител и неговите заместници, свързани с изпълнение на длъжността; има задължения и носи отговорност за спазване законодателството на Република България, всички вътрешни правила, правилници и заповеди, касаещи дейността на ПРБ и ОП – Варна.
ІV. Необходими документи за участие в конкурса:
1. писмено заявление за участие в конкурса (образец);
2. автобиография, подписана от кандидата;
3. декларация от кандидата по чл. 95, ал.2, т.1 ПАПРБ, във вр. с чл. 245, чл. 162, чл. 340а, ал.1 от ЗСВ;
4. заверени копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен „Магистър“ по специалността „Право“, юридическа правоспособност, притежаване на компютърна грамотност, като се представят оригиналите за сверяване;
5. заверени копия от документи, удостоверяващи трудов стаж и професионален опит/при наличието на такива/;
6. медицинско свидетелство за работа;
7. медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване;
8. декларация – съгласие за обработка на лични данни съгласно Регламент (ЕС)2016/679 (образец);
9. други документи, които по преценка на кандидата, имат отношение към професионалните му качества и доказват неговата квалификация и умения за обявената длъжност.
От кандидата не се изисква представянето на свидетелство за съдимост, същото ще бъде получено служебно по електронен път от Министерство на правосъдието. При неиздаване на електронно свидетелство за съдимост от Министерството на правосъдието, от кандидатите ще бъде изискано да представят такова, издадено по общоустановения ред.
Всички копия на документи се заверяват от кандидата с „Вярно с оригинала!“, трите имена и подпис.
Самоличността на кандидатите във втория и третия етап на конкурса се удостоверява с документ за самоличност.
V. Място и срок на подаване на документите за участие:
Документите се подават лично или чрез пълномощник в 30-дневен срок, считано от деня, следващ датата на публикацията във вестник „Труд“ - 18.01.2022 г., на адрес: гр. Варна, пл. „Независимост“ № 2, Съдебната палата, ет.3, ст.311а, от 15,00 до 17,00 ч.; телефон: 052 608 538.
В този срок, желаещите могат да получат длъжностна характеристика на конкурсната длъжност от фронт-офиса на Окръжна прокуратура – Варна. Заявлението и декларацията-съгласие могат да се изтеглят от интернет страницата на Окръжна прокуратура – Варна на адрес: http://www.prb.bg/bg/opvarna/karieri/.
VІ. Място за обявяване на списъците или други съобщения:
Списъците и съобщенията, във връзка с конкурса, да се обявяват на адрес: Съдебна палата, пл. „Независимост“ № 2, информационно табло на първи етаж; официалния сайт на ПРБ раздел“ „Кариери“: https://prb.bg/bg/za-grazhdanite/karieri и официалния сайт на Окръжна прокуратура – Варна, в раздел „Кариери“, на адрес: http://www.prb.bg/bg/opvarna/karieri/.
VІІ. Начин на провеждане на конкурса:
Конкурсът да се проведе на три етапа – по документи, решаване на тест и събеседване.
Първи етап – преглеждане на документите на кандидатите:
1. Комисията, назначена от административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Варна, разглежда всяко постъпило заявление, като преценява дали са представени всички необходими документи и дали те удостоверяват изпълнението на всички изисквания за заемане на длъжността.
2. До участие във втория етап на конкурса се допускат кандидатите, които напълно отговарят на изискванията, посочени в обявата.
3. Решението на Комисията, относно допускането до конкурса се оформя в протокол, след което се изготвят списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати, които се подписват от членовете на комисията и не по-късно от 7 дни след изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в конкурса се обявяват на местата по т.VІ.
- в списъка на допуснатите кандидати се посочва датата на провеждане на конкурса, която не може да бъде по-рано от 14 дни от изнасянето на списъка, началния час и мястото за провеждане на конкурса;
- в списъка на недопуснатите кандидати до конкурса се посочват основанията за недопускането им. Недопуснатите кандидати се уведомяват писмено, като се посочват съображенията за недопускането им.
4. Недопуснатите кандидати могат да подават възражение до административния ръководител в 7-дневен срок от съобщението. Жалбата не спира конкурсната процедура. Административният ръководител се произнася в 3-дневен срок с решение, което е окончателно.
5. Когато няма допуснати кандидати, административният ръководител на ОП – Варна с писмена заповед прекратява конкурсната процедура.
6. Конкурсът се провежда по обявения начин и когато допуснатият кандидат е само един.
Втори етап писмен изпит - тест:
1. Кандидатите отговарят писмено, за определено време (45 минути), общо на 15 въпроса от областта на наказателното право и процес – НК, НПК, АПК, ГПК, ЗОП;
2. По време на изпита се разрешава използването на НК и НПК;
3. На всеки въпрос съответства само един верен отговор. Всеки верен отговор носи по 2 (две) точки, като максималният брой точки е 30 (тридесет).
4. Всяка писмена работа ще се преглежда от комисията, която поставя оценка по шестобалната система, според броя на верните отговори, носещи съответните точки, както следва:
- до 14 точки вкл. – слаб 2,00 - до 24 точки – мн.добър 4,50
- 16 точки – среден 2,50 - 26 точки – мн.добър 5,00
- 18 точки – среден 3,00 - 28 точки – отличен 5,00
- 20 точки – добър 3,50 - 30 точки – отличен 6,00
- 22 точки – добър 4,00
5. В третия етап – събеседване, участват само кандидати, които имат оценка от втория етап не по-ниска от „Много добър 4,50“.
Трети етап – събеседване.
1. Събеседването ще се проведе по практически въпроси от областта на наказателното право и процес; познаване на Закона за съдебната власт, Етичния кодекс на съдебните служители и Правилника за администрацията на Прокуратура на Република България, професионална мотивация за работа, готовност за поемане на допълнителни трудови ангажименти, способност за работа в екип и други обстоятелства, характеризиращи кандидата.
2. При събеседването всеки един от кандидатите ще се оценява по шестобалната система (от 2 до 6 във възходящ ред, като 6 е най-високата). Всеки член от комисията поставя оценка. Крайната оценка от втория етап се формира като средноаритметична оценка от оценките на членовете на комисията.
3. Събеседването ще се извършва по реда на входящите номера на подаване на документите за участие в конкурса.
4. Окончателната оценка на кандидатите, участвали в третия етап на конкурса е средноаритметично число от оценките на всички членове на комисията за всеки отделен кандидат.
5. Крайната оценка от конкурса е средноаритметично число от получените крайни оценки от втория и третия етап на конкурса за всеки отделен кандидат. При кандидати с еднакви оценки от окончателното класиране, предимство в класирането има кандидатът с по-висок общ успех от държавните изпити за висше образование по специалността „Право“. Класират се само тези кандидати, които са получили крайна оценка най-малко 4,50.
6. Участникът, класиран на първо място, ще бъде поканен за сключване на договор. При неявяване на лицето в 14-дневен срок, ще бъде поканено лицето, класирано на второ място.
7. Конкурсът ще се проведе при спазване на въведените противоепидемични мерки и допуснатите кандидати следва да представят съответния валиден документ, съобразно актуалните заповеди на министъра на здравеопазването.
Обявата е публикувана във вестник „Труд“ на 18.01.2022 г.

Изисквания към кандидата

Езикови познания:

Трудов опит:
Без професионален опит

Образование:
Магистър

Профил:
Право

Специални умения:
- компютърна грамотност; - работа със стандартно офис оборудване; - умения за работа с правно-информационни системи „Апис”, „Сиела” и др. Личностни качества: - организираност и експедитивност в работата; - комуникативност; - умения за работа в екип; - стремеж към успех и желание да развива собствения си потенциал.

Ние предлагаме

Вид заетост:
Пълен работен ден

Срок на заетост:
Постоянна

Договор:
Трудов безсрочен

Ниво в йерархията:

Трудово възнаграждение:

От 1069 до 1338 лева на месец

Категория:

Администрация

Държава:

България

Населено място:

Гр. Варна

Адрес:

Дата:

20.01.2022

Организация:

Окръжна прокуратура Варна
Фирма/Организация - Директно търсеща служители

Детайли за организацията:

Повече информация за Окръжна прокуратура Варна може да получите ТУК

КАНДИДАТСТВАЙ