Назад

Национална камара за мода на България

За нас

НАЦИОНАЛНАТА КАМАРА ЗА МОДА НА БЪЛГАРИЯ е представителната неправителствена организация в обществена полза, която представя цялостно, регулира, координира и подпомага развитието на българската мода и моден дизайн. Има над 200 членуващи дизайнери, модни къщи, модни агенции, фотографи и търговци и се управлява от Управителен Съвет в 3-членен състав. Учредена е на 16 юли 2004г. със седалище и адрес на управление в Античния гр.Пловдив. Председател и автор на концепцията със стратегия за развитие е Надя Вълева, избрана от членовете на организацията с ІІ-ри 5 годишен мандат на управление до 2020г.

История

Някои от основните дейности са: Представя най-високите постижения на националната модна култура на българска територия и зад граница. Защитава авторските права в модния дизайн на членовете си в национален и световен мащаб. Развива търговски контакти и създава нови. Открива търговски представителства зад граница. Осигурява медийна подкрепа на дейността на камарата и членовете й. Персонална отговорност за всички национални и международни събития, насочени към популяризиране на българския стил, традиции и култура чрез мода и уникален моден дизайн. Организира Дни за професионалисти, семинари, пленери, конкурси за млади дизайнери, модна дизайнерска борса за обмен на кадри и много други стопански, нестопански и благотворителни инициативи. Осъществява политика за промоциране и развитие на българския моден бизнес чрез традиционна Седмица на модата в София за висша мода, в Пловдив за прет-а-порте, във Варна за бельо и бански, в Старинен Пловдив за сватбена мода и в Бургас за сценична танцуваща мода и стайлинг – събития, които са част от световния моден календар и дават платформа за участие на български подиум и на чужди модни марки, инвестиращи в България и на Балканите: http://www.cosmoworlds.com/fashion.html

Ценности

Националната камара за българска мода е с патентно защитена марка като име и като дейност и работи изцяло в подкрепа на националните модни марки и тяхното активно участие в европейския и световен моден бизнес. Открита е в създаването на партньорски взаимоотношения с организациите на другите страни от ЕС и целия свят. За 5-те години от съществуването си успя да се наложи на международно водещо ниво като един от 4-те най-успешни модни формати /камари/ в Европа и света.

Мисия

От 2009г. е официално включена като представляваща България, българските дизайнери и модна индустрия в Световната Модна Асоциация, Световна Седмица на Модата, Световна Модна Академия, Световни Модни Награди, Световна Модна Фондация. Представляваща България като член на Световния консултативен борд от 21 май 2009г. e Председателя на Националната камара за мода - Надя Вълева. Под почетния патронаж на Посланика на Европейски Съюз и Европейска Комисия, Национална камара за мода на България инициира и учреди съвместно с 11 държави европейската институция за мода и моден дизайн Европейски Моден Съвет и днес е Ротационен Председател. Европейски Моден Съвет е патентно защитена марка като име и дейност, собственост на страните-членки, които в настоящият момент са 24 национално-представителни модни организации. В полза на Обединена и Мощна Модна Европа, обединението създаде уникална Програма „Fashion Europe” от над 110 модни дейности- иновация за Европа и света. Програмата е в процес на финализиране на техническата й пoдготовка като предстои да бъде внесена и гласувана в есенните сесии на Европейския Парламент за последващо стартиране. На 18 септември 2009г. Националната камара за мода стартира инциативата за официално включване на модата и модния дизайн в националния и международен държавен културен календар на България и създаване на Експертно-КонсултативенСъвет за мода и изкуства към Министерски Съвет. Официално документите бяха приети на 30 септември 2009г. от Председателя на НС г-жа Цачева и Председателския Съвет на 41-во Народно Събрание, както и ресорните 9 парламентарни комисии. След 13-я ден от внасянето им започна реализацията и регистриране на първите положителни резултати, които в предстояща национална пресконференция скоро ще бъдат представени.

Визия

За контакти: Пловдив 4000, ул. Братя Пулиеви №3, кв. Капана, тел. 032/62 09 29, тел./факс 63 22 71 мтел: 088 47 690 47 виваком: 0879 455 788 E-mail: adv@camaramoda.bg Skype: camaramoda.bg Представителни интернет страници на организацията и дейността: http://www.camaramoda.bg Интернет страници на Българските Седмици на модата: www.fashionweek.bg www.mensfashionweek.eu www.sofiafashionweek.eu www.plovdivfashionweek.eu www.holidayfashionweek.eu www.bridalfashionweek.eu www.dancefashionweek.eu

Обяви за работа

Няма текущи обяви

Обяви за стажове

Няма текущи стажове

Обяви за курсове

Няма текущи курсове

Назад